Lia's Miniaturen

Brocante winkel


 

Les Vieilleries


2013 een nieuw project de brocante winkel

Voor een miniweekend was als onderwerp brocante gekozen. Toen ook mijn knutselgroepje dat als thema wenste kon ik niet anders dan mij in het brocante verdiepen.

Op een beurs kocht ik een slordige winkelbak en thuis dacht de kat dat hij wel door het deurtje naar binnen kon. Resultaat veel lawaai en restauratiewerk. De trend was gezet.

Een trip door Franrijk gaf mij de nodige inspiratie om de buitenkant dat typisch Franse vervallen uiterlijk te geven.


  b1    b2

Na het nodige schilder en schuurwerk begon de gevel er al lekker verwaarloosd uit te zien. 

Op de erkers kwamen dakjes en voor de ramen verroeste hekjes. Ook werd het houtwerk rotter en had het pand duidelijk te lijden onder de tand des tijds.

b3    b4

Omdat ik er een bovenverdieping op wilde maken moest er een trap komen, en een gat in het plafond gezaagd. Ik heb de zijwanden opgetrokken en er een schuin dak met plat deel op gemaakt. De voorkant van het dak is afneembaar. De zolder en buitenmuren zijn bewerkt met muurvuller, wat een ruw pleisterwerk oplevert. Enkele verweerde posters maken de gevel kompleet.

b5    b13   

De dakplaten heb ik van zelf drogende terra cotta klei gemaakt. Door ze in een kunststof plaat te drukken en daarna te drogen kreeg ik heel rustieke pannen. Het geheel heb ik afgewerkt met treinmos.

b6    b7

De voorkant heb ik voorzien van een dakkapel. Met opzet heb ik het raam kapot gemaakt.

En natuurlijk moest er ook een naam komen. De winkel heet "les vieilleries" wat het franse equivalent is van "oude meuk".

b    b14    b15

Intussen was ik aan de binnenkant begonnen. Eerst heb ik een wc hoekje gemaakt met een diepe wasbak en brocant zeepbakje. Een groen uitgeslagen kraan en schelpenspiegel maken het hoekje compleet.

b9    b10    b11

Daarna een leuk behangetje geprint en slordig aan de muren geplakt. De vloer is van tongspatels. Ook de zoldervloer is van tongspatels, maar die heb ik eerst bewerkt met azijn, zodat ze er rustiek grijs uitzien.

b12

De winkel is nu klaar om ingericht te worden, en voor ik het wist had ik een heleboel oude meuk verzameld en brocante spulletjes gemaakt.


w01    w2

De pronkstukken zijn 3 kasten op kleur ingericht. Bijna alles heb ik zelf gemaakt en een heleboel meuk heeft zijn weg naar de kasten gevonden.

bk1    bk2    bk3

Langzaam maar zeker raakt de winkel steeds voller. Onder het motto hoe voller hoe beter heb ik me lekker uitgeleefd. Van gips heb ik paspoppen gegoten en die opgepimpt.

Strooien hoedjes zijn beschilderd en versierd, metalen voorwerpen geroest. De brocante kroonluchters waren een heel gepriegel, maar wel gaaf om te doen. Het vloerkleed is geborduurd.

w05    w04    w3

Ook de zolder raakt lekker vol. De schilderijen zijn miniuitgaven van de schilderijen van mijn vader. Met veel plezier heb ik het kookstel oud en verroest gemaakt.

Regelmatig wordt de winkel aangevuld met nieuwe meuk, er is altijd wel iets dat erom schreeuwt om bewrkt te worden..

   w03    w02    w07

En natuurlijk worden ook de etalages niet vergeten.

wb    p1


Terug naar het begin


Vragen, opmerkingen of tips? stuur een berichtje naar: Lia v.d. Spek