Lia's Miniaturen

Hundertwasserhuis


Na een bezoek aan Wenen was ik helemaal weg van het Hundertwasserhuis, een appartementencomplex vol kleur, waanzinnige vormen en moza´eken. Het was duidelijk, dit ging mijn derde grote project worden. Hundertwasser is een kunstenaar die veel met kleur en natuurlijke vormen werkt. Vloeren golven, muren lopen rond en iedereen mag zijn creativiteit de vrije loop laten. Bovendien moet je wat je van de natuur neemt ook weer aan de natuur teruggeven. Dit betekent dus veel planten, en een daktuin. De bewoners hadden ook raamrecht, wat inhield dat ze de muur rondom hun raam mochten versieren zover hun arm reikte.

Het huis is nog in aanbouw maar stukje bij beetje groeit het. Er gaat veel denkwerk vooraf aan elk detail en vaak moet ik letterlijk alles uit de kast halen als lijmhulp!  Bijkomend detail is dat ik zoveel mogelijk spullen die ik nog had liggen wilde gebruiken. Resultaat is dat net als in het echt geen deur of raam hetzelfde geworden is.

           

Dit is de begane grond. De vloeren zijn van verfstaaltjes gemaakt en op de achterwand zie je het typische verfwerk. Veel muren bestaan uit twee kleuren met hier en daar een kleureiland. Op de kleurgrens zitten dan weer moza´ekranden.
De wenteltrap loopt straks helemaal door naar de bovenste verdieping en komt uit op de daktuin. 

hundertwasser12.jpg    trap1.jpg       

De linkerkant wordt een atelier, achterin zie je de wc. In de wc heb ik van verfstaaltjes (waar ik inmiddels grootverbruiker van ben) moza´ekwanden gemaakt. Het wc-tje is uit een pakketje, de bril heb ik rood geverfd en de stortbak is van een blokje balsahout.
De rode accessoires zijn van plakplastic, bewerkte cocktailstokjes en dopjes.

                 

Op de overgang van de hal naar het atelier staat de designkapstok, een kleurige zuil. Het grote raam is een etalage voor diverse kunstvoorwerpen, zoals faberge eieren en kleurig keramiek. Er staat ook een serie waterpijpen uitgestald, voor de hippe clientele.

atelier1.jpg     kapstok1.jpg     atelier2.jpg   atelier     waterpijpen.jpg

Boven de wastafel hangt een spiegel gemaakt van eierschaal mozaiek. Eerst heb ik de spiegel beplakt met stukjes eierschaal, en daarna ben ik de stukjes gaan verven.

spiegel1.jpg    spiegel4.jpg

Het rechtergedeelte van deze verdieping wordt de gemeenschapsruimte cq cafe. In het erkerraam rechts kun je zitten. De tapkast is voorzien van minibar en flessenrek gemaakt van sigarenkokertjes. De glazen tap is bewerkt met nagellak.
Rechts een spoelbak met glazenwasborstels en druiprek.

                cafe3.JPG

Langzaam aan nadert het cafe zijn voltooing. Er is een rek met glazen boven de bar gekomen en zelfs een koffiemachine. In de bank liggen spelletjes en boekjes. Er zijn wat mooie plantenbakken gekomen en onder de trap staat harry de stofzuiger.

cafe6.jpg    bar

Deze tafeltjes op stahoogte staan in de gemeenschapsruimte en zijn gemaakt van stickermoza´ek.  De barkrukken zijn in bijpassende kleuren geverfd. De stikkers zijn een verslaving geworden en dus heb ik ook een nostalgische haard opgepimpt.

De bar is van ijslollyhoutjes en ook versierd met stickermoza´ek. Het heeft me 3 dagen gekost om de 2000 stickertjes erop te plakken, en ik heb er een prijs mee gewonnen voor het leukste moza´ek.

De koffiemachine is gemaakt van balsahout en kompleet met melkopschuimer.

             haard     koffie

De tweede verdieping in wording. Ook hier het nodige kunst en vliegwerk, vooral voor het bevestigen van de buitenomtrap. Deze trap heb ik zelf gebouwd m.b.v. trapprofiellatjes.  Via een bordesje loopt hij langs de volgende verdieping verder naar de daktuin.
Inmiddels heb ik de kleur en afwerking van de trap alweer veranderd.

                

Rond het balkon komt een opengewerkte balustrade van een afvalstrook van een radiatorkast.. De blauwe ruimte rechts wordt de keuken, in het midden komt de speelkamer en links een loungeruimte met banken en boekenkast.
Onder de punt met het beeldje komt een keramiekzuil en middenvoor de ingang een grote fontein.

De speelkamer heeft een vloer die naar alle kanten bol loopt. Dit was een grapje van de architect, omdat de speelkamer boven de toegangsboog van het HW huis lag. Voor het kinderwc-tje zitten klapdeurtjes voorzien van vrolijk buitelende harlekijnen.
De vloer is een vrolijk dieren mozaiek geworden.
De muren zijn opgefleurd met een kapstokje in de vorm van een hond, wat kleine mozaiekspiegeltjes en een leuk quiltje dat ik van een minivriendin voor mijn verjaardag kreeg.

             speelkamer2.jpg

Deze spetterende vloer komt in de loungeruimte.
De kroonluchter heeft veel bloed, zweet en tranen gekost. De eerste versie maakte ergens sluiting, na later bleek door een kapotte fitting. Ik heb hem helemaal moeten slopen. De tweede versie doet het echter prachtig.
De Carltonlast is inmiddels naar een andere kamer verhuisd en heeft plaats gemaakt voor een grote boekenkast.

      lounche2.jpg    kroonluchter.jpg       boekenkast             

De kamer is voorzien van designmeubels en het stereomeubel zorgt voor de sfeermuziek. De bewoners kunnen zich hier lekker terugtrekken met een goed boek.

bib

Dan nu een kijkje in de keuken. De koelkast is een project waar ik jaren geleden aan begonnen was en dat ik nu dus eindelijk afgemaakt heb. Ik ga hem nog vullen met levensmiddelen. De afzuigkap komt straks aan het plafond te hangen.
Hier heb ik gekozen voor een "simpele" praktische tegelvloer. Linksvoor komt de wenteltrap in de keuken uit en loopt dan door naar boven.
Het servies is van karton en versierd met de bekende stikkertjes.

       keuken2.jpg    servies

De volledig ingerichte keuken met Rietveldstoelen.

keuken

Hier komt de derde verdieping in beeld die bestaat uit 2 kamers, een badkamer en een hal. Hierboven komt het dakterras met een grote daktuin. 

        o

Allereerst een kjikje in de badkamer. Ik heb voor blauw en een vissenmotief gekozen.

b    b    v 

In de linkerhoek staat een moderne douchecabine. De douchekop is gemaakt van een koptelefoontje. De waskommen zijn glaasjes van een champagnespel. Het loodgieterswerk bestaat uit prullaria uit de rommeldoos. Je staat er versteld van wat allemaal te gebruiken is.

badkamer2.jpg    badkamer4.jpg    badkamer5.jpg   

bad

De linkerkamer heeft een vloer van zeshoekig mozaiek gekregen, dat ik uit de verfstalen geponst heb. 
De kleurrijke Carltonkast heeft hier uiteindelijk een plekje gekregen. Dit gaat dan ook een designkamer worden met speciale meubels.
De stoelenserie heeft mijn vader ooit gemaakt en die heb ik nu in een bijpassende kleur geverfd.
De rode stoel heb ik op een beurs gescoord.

v    carltonkast.jpg       stoelen    stoel

De moderne lamp, gemaakt van kralen en met glasverf bewerkte gouden kap, past helemaal bij deze kamer.
De tafels zijn van rood plexiglas gemaakt.

rodelamp.jpg    tafel

En zo ziet de kamer er dan volledig ingericht uit. Aan de muur hangt een reproductie van Miro

salon

De rechterkamer gaat een oosterse uitstraling krijgen. De vloer is bedekt met een bloemen mozaiek in de vorm van een tapijt.
Aan het plafond hangt een oosterse lamp gemaakt van gouden filigrainkralen.
Van een vriendin kreeg ik 2 Hundertwasserquilten, die prachtig in de kamer passen.

vloerbloemen.jpg    oosterselamp.jpg    quilt    quilt

Uiteindelijk is het een slaapkamer geworden met tegen de achtermuur een schuifwand met doorkijkje naar een ruimgevulde klerenkast. De klerenkast bestaat uit een plaatje uit een Ikeacatalogus.

slaap

Tussen de badkamer en de slaapkamer is de gang met wenteltrap. Aan de muur hangt een collage van een bison.

gang    bison

Langzaam maar zeker vordert de bouw. Links is de buitenomtrap mooi te zien en ik ben daar ook begonnen aan het raamrecht. Het raamrecht hield in dat een bewoner de muur rond zijn raam mocht versieren zover zijn arm reikte. Er werd geschilderd, maar ook gemozaiekt.

l     raamrecht.jpg    bloembakken1.jpg    links

Inmiddels hangen er ook een paar fleurige bloembakken met geraniums en hanganjers, alles uit eigen kweek.

bloembak1.jpg   bloembak2.jpg

De rechterkant is aangevuld met een verzameling beelden en een kruidenkwekerij.

r    rechts   

De muren op het dak zijn gemaakt van echte steenstrips. De basis bestaat uit foambord, dat aan beide zijden bekleed is. Voor de rode muur heb ik de steentjes in de  strips gekrast en de voegen met wit potlood nagestrokken. De gele muur bestaat uit losse stenen, waardoor hij een rustieke uitstraling krijgt. Bij elkaar is er een hele doos steenstrips verwerkt, een zwaar dak dus.

dakmuur1.jpg     dakmuur3.jpg

De toren op het dak heeft een ui als bekroning gekregen. Eerst heb ik een geraamte gemaakt van karton, en dit daarna bekleed met papier. Na vier lagen was het dakje stevig genoeg. Het is bespoten met bronslak. In het torentje staat een grote plantenbak met groene planten.
Het pannenbier kon geschonken worden.

toren1.jpg    toren3.jpg    toren5.jpg    plantenbak1.jpg

Een tweede eyecatcher op het dak wordt de "Gaudibank". De bank iseerst bekleed met paperclay, en daarna geheel gemozaiekt met bloemmotieven.

 bank3.jpg    bank

De daktuin is een bloemenzee geworden met een speelhuisje voor de kinderen en de Gaudibank om lekker op te zitten.
Een vijverton met inktvisspuiter (een minireplica van mijn 1:1 inktvis bij de vijver in mijn tuin) vormt een vrolijke noot op het terras.

vijver    vijver

Het slotstuk ishet straatje rondom het huis.
De fontein is een pronkstuk geworden. Eerst ben ik aan het spelen geweest met bakjes en gipsgietsels tot ik de goede compositie had. Daarna ben ik met zelfhardende klei aan de gang gegaan om de vloeiende contouren te krijgen. Vervolgens kwam het verfwerk aan de beurt, want het spuitmannetje en de schalen moesten een wat verweerd uiterlijk krijgen. De volgende stap was het mozaiek en hier kon ik me weer helemaal uitleven. De sokkel is van eierdoosmozaiek gemaakt en loopt straks over in de straatstenen. de binnenrand van de fontein zijn weer stukjes verfstaal en de bodem is van mini edelsteentjes waar wat minimuntjes ingestrooid zijn. De zuil is van stikkertjes en de schaal heeft een rand van papierkeramiek en een bodem van blauwe glassteentjes. Delaatste fase was het water. Eerst heb ik watten dun uitgeplozen en daar draden van getrokken. Daarna ben ik met 2 componenten gietlak erlangs gaan druppelen en tot slot heb ik de fontein afgevuld met  dezelfde gietlak.

fontein1.jpg    fontein2.jpg     fontein3.jpg   fontein4.jpg   

Zo is het voledige huis geworden. De straat is gemaakt van eierdoosmozaiek en loopt over in de fontein.
De pilaren heb ik zelf gedraaid en vervolgens in vrolijke kleuren geverfd.

hundertwassertotaal5.jpg    huis    huis

Terug naar het begin


Vragen, opmerkingen of tips? stuur een berichtje naar: Lia v.d. Spek