Lia's Miniaturen

Middeleeuws huisje


Voor een tentoonstelling over de middeleeuwen heb ik een dorpshuisje gemaakt. Het was erg lastig om informatie over het gewone leven te vinden omdat de meeste belangstelling naar de ridders en gegoede burgerij gaat. Maar uiteindelijk kreeg ik een aardig idee van het dagelijkse leven in een dorp.

middeleeuwen

Het was toen heel gewoon dat alles zich in een ruimte afspeelde. Ook het vee werd in huis ondergebracht. Inpandig is dus een ruimte voor de geit en het schaap. De kippen scharrelen vrij rond.
Mijn familie bestaat uit vader, moeder, een zoon, twee dochters en een ingebakerde baby, die veilig aan de muur gehangen is.

1     2      vat    spin    

De inrichting start met een schouw van piepschuim, een slaapvlonder, een sigarenkistje dat straks de kast wordt, een dekenkist die ik nog had liggen, en een tafel en twee stoelen gemaakt van sigarenkistjeshout. Vervolgens heb ik de wanden gestukt en geverfd en van vakwerk voorzien. De vloer is bedekt met plavuizen van eierdozen.  De geit levert de melk waar kaas van gemaakt wordt, endie gekarnt kan worden tot boter. Een karnton is dus onmisbaar. Hetzelfde gold voor het spinnewiel. Water was ondrinbaar dus de arme mensen dronken bier dat aangevoerd werd in grotevaten.

bed    eten

De hele familie sliep bij elkaar op de slaapvlonder. Ze lagen lekker warm onder de dierenhuiden. Het eten bestond uitwat er gekweekt en gevangen werd. Groenten als prei, wortels, kolen en bieten, appelen en peren, paddestoelen en kruiden. Van de varkens werd wordst en spek gemaakt dat veilig aan het plafond hing. De kippen zorgden voor eieren en vlees. De hoofdmaaltijd bestond uit pap en stoofpot.

Hoewel alles door elkaar krioelde geloof ik wel dat mijn familie het best naar zijn zin had en in ieder geval geen honger hoefde te lijden.

Terug naar het begin


Vragen, opmerkingen of tips? stuur een berichtje naar: Lia v.d. Spek