Het huis
De zolder
Op de achterwand van de zolder en in de kast zijn giraffen en zebra’s uit servetten geplakt. De 3-D maskers op de kast zijn plaatjes geknipt uit de wereldwinkelcatalogus. Tegen de linkerwand staat een bureau, met typemachine. Boven de dekenkist, vol met schatten, hangt een vlinderkastje. De grote boekenkast smeekt om verder gevuld te worden met volkenkundige en culturele boeken en reisgidsen. De foto’s van Kimberly , de albums en reisverslagen, de souvenirs, ze moeten allemaal nog een plaatsje vinden. Leuk klusje voor de lange winteravonden.
De rattenkooi op de bank wordt bewoont door Jip en Janneke. Bovenop de kooi is Jip nog net te zien. De echte Jip was verantwoordelijk voor de ravage op het dakterras. De gitaar is een van de meesterwerkjes van mijn vader. De kachel is gemaakt van papier. De manden in het bureau zijn van stramien. Last but not least, de tiffany lamp is gemaakt van een verrassingsbal uit een automaat, beplakt met goudstickers en beschilderd met glasverf. In het Chinese kleed zitten heel wat uurtjes borduurwerk.
Het dakterras
Het dakterras is een waar prieel geworden, waar je s’avonds heerlijk kunt nagenieten bij het licht van de sterren en de Marokkaanse lantaarn. Yap & Yum, de twee rode katers mogen hier graag vissen in de minivijver en jagen op de vogels, maar laten de twee schildpadden meestal wel met rust.
De pergola is overwoekerd door klimrozen, in de potten en bakken staan bloeiende planten en aan de balustrade hangen bakken met geraniums. De rozen en geraniums zijn van vloeipapier gemaakt en het heeft me vele avonden “van de straat gehouden” om zo’n weelderig boeket bij elkaar te plakken.
Aan weerszijden van de tuinbank staat een Mexicaanse levensboom, en bij de vijver een Indiaanse totem. Het mozaïektafeltje is een huwelijk tussen een blikje, een wereldwinkelarmbandje en een glasmozaïekje.
.
Het dakterras heeft een mozaïekvloer van meloenpitten en zaadjes. Zo zag het eruit nadat een ontsnapte rat er een feestmaal had gevonden: haar voorkeur ging duidelijk uit naar de meloenenpitten.
De herenkamer
De herenkamer is het domein van Sir Geoffrey. Hier stalt hij zijn jachttrofeeën uit, zoals de olifantenpoot die als paraplubak dienst doet. Hij mag graag een waterpijp roken en boven het cilinderbureau hangt een wereldkaart. Boven zijn bed hangen een Massaikraag en enkele maskers. Verschillende Inca voorwerpen hebben een plekje aan de muur gevonden. Natuurlijk ontbreekt het tijgervel ook niet. De driedelige lamp is gemaakt van , kapjes en rietjes. De gehaakte sprei heeft een ingehaakt leeuwenmotief.
Sir Geoffrey Wildwater is mijn eerste fimopopje gemaakt volgens het boek van James Carrington, een man die fantastische karakter poppen maakt. Het echt werkende cilinderbureau en de dagobertstoel zijn juweeltjes die door mijn vader zijn gemaakt. Let op het antieke fotootje in een manchetknoop op het bureau, en daarnaast een echt schedeltje (uit een braakbal). Het rood/groene weerhuisje was een van de vele ruilobjecten.
Het boudoir
Het boudoir is het domein van Kimberley. Het oosterse hemelbed is gemaakt van een sigarenkistje, eetstokjes en kerstkleedjes. Op het bed ligt een mooie Japanse kimono klaar. Net als op zolder hangt hier ook een “tiffany” lamp. Het matglazen ruitje boven de deur is van spinnenweb papier. Het behang is verrijkt met goudstickers en randen. Voor het raam met de beelden staat een altaartje met bloemen en wierook. Eronder een paar Japanse slippers.
Op het altaartje ligt een condoom!!!
De keuken
De keuken is in country stijl. Het ouderwetse fornuis nam teveel ruimte in dus er moest een nis aan de achterkant komen. De kasten zijn vrolijk gedecoreerd met kippen en vlinders. In de keuken zijn vele kippige accessoires te vinden. Boven de granieten gootsteen hangt een geiser gemaakt van een patroonhuls. De olielamp was ooit een plastic champagnekurk. Naast het raam staat een kast met voorraden. De boodschappen liggen nog op het aanrecht. Boven het raam hangt een klok in de vorm van een theepot.
In de keuken staat Griselda het Mexicaanse hulpje in de huishouding. Ze is ongehuwd zwanger en heeft werk en onderdak gevonden bij de ruimdenkende familie.
De salon
De salon is een bijzondere ruimte geworden. De scheidingswand met open haard verbergt de toegang naar de keuken. Het haardfront is van bonbonverpakkingen gemaakt, de vergulde omlijsting van een oud schilderijlijstje. De lambrisering bevat allemaal nissen waar kunstvoorwerpen in staan. Het wandkleed is een antiek stukje applicatiewerk van een Tibetaanse sjaal.
Het houten tafeltje begon zijn carrière ooit als standaard voor een schelp, maar torst nu een koperen blad. Let op Livingstone, de gebreide teckel, die zich overal mee bemoeit. Het stel heeft duidelijk meer interesse in elkaar dan voor de schaal met sushi waar Livingstone zo verlangend naar staat te kijken.
De hal
.
De krabpaal heeft mijn dochter voor me gemaakt, haar eerste schreden op het minigebied. De lamp is een plastic dop versierd met goudstickers. Het Chinese kamerscherm dient als muurvulling. De deur naar de salon is versierd met een huidtatoo, geplakt op een mat sheet. De voordeur krijg ook nog zo’n versiering. De entree ziet er uitnodigend uit met de welkom mat voor de deur. De regenpijp is een rietje, het plantenrek is gemaakt van een vel voegkruisjes. Het Masaischild dient als naambord. De hanging basket hangt aan een smeedwerk hanger (mijn eerste soldeerwerkstuk). De papieren bloemen in de basket raken nooit uitgebloeid.