Lia’s Lusthoven

Klein Cornelia

Dit is mijn Victoriaanse huis, waar ik al lang van droomde tot een nicht die ook met een poppenhuis begonnen was besloot de hele zaak weg te doen. Ik kreeg toen een casco dat er niet uitzag maar dat vol zat met bruikbare onderdelen zoals ramen, deuren, steentjes, parket en een aantal meubels en accessoires. Topstuk was het prachtige keukenfornuis.

Mijn vader, van huis uit timmerman, heeft zich vol enthousiasme op een aantal bijzondere meubels gestort. Sinds zijn pensioen schildert hij prachtige dierenschilderijen, en het kon niet uitblijven, ook in miniatuur liet hij zich niet kennen. Alle schilderijen in het huis zijn van zijn hand. Op poppenhuisbeurzen kocht ik het glaswerk, porselein en aanverwante zaken die ik niet zelf kan maken.

De bouwtekening lag al klaar, dus ik ben direct met de bouw begonnen. Alles wat ik kon gebruiken heb ik uit de ruïne gesloopt en gerestaureerd. Dat was nog een hele klus, want ramen en deuren waren gewoon dicht geschilderd, evenals de kastlades en deurtjes. Sommige meubels waren verkeerd om in elkaar gezet en alles zat scheef.

3 jaar heb ik aan het huis gewerkt en alle technieken die ik ooit wel eens heb beoefend kon ik in miniatuur nu goed gebruiken. Vele meubels zijn van mijn hand, evenals de popjes, het voedsel, de stoffering, een aantal lampen, de plantjes, veel accessoires, brei, borduur en haakwerkjes, en de tuin. 


Wil je een en ander beter bekijken klik dan op de knop.


Hundertwasser huis

Na een bezoek aan Wenen was ik helemaal weg van het Hundertwasserhuis, een appartementencomplex vol kleur, waanzinnige vormen en mozaïeken. Het was duidelijk, dit ging mijn volgende grote project worden. Hundertwasser is een kunstenaar die veel met kleur en natuurlijke vormen werkt. Vloeren golven, muren lopen rond en iedereen mag zijn creativiteit de vrije loop laten. Bovendien moet je wat je van de natuur neemt ook weer aan de natuur teruggeven. Dit betekent dus veel planten, en een daktuin. De bewoners hadden ook raamrecht, wat inhield dat ze de muur rondom hun raam mochten versieren zover hun arm reikte.

De bouw van het huis was een huzarenstukje. Er ging veel denkwerk vooraf aan elk detail en vaak moest ik letterlijk alles uit de kast halen als lijmhulp!  Bijkomend detail is dat ik zoveel mogelijk spullen die ik nog had liggen wilde gebruiken. Resultaat is dat net als in het echt geen deur of raam hetzelfde geworden is.


Wil je een en ander beter bekijken klik dan op de knop.


Akuna Matata

AKUNA MATATA

Dit is Akuna Matata, mijn globetrotterhuis. Ter gelegenheid van 100 jaar wonen is het tentoongesteld op de Open Monumentendag. Het is een klein huisje van 75x70x25 cm, waarvan het casco is gemaakt door de Stolp ter gelegenheid van het eenjarig bestaan van de Enpeg, een poppenhuizen emailgroep. Het uitbouwtje rechts heb ik er zelf aan toegevoegd. In dit huisje kon ik me lekker uitleven en er zitten allerlei grapjes in verwerkt. Het huis wordt bewoond door Sir Geoffrey Wildwater en zijn dochter Kimberley. Het zijn wereldreizigers die al overal geweest zijn. Van al hun reizen namen ze souvenirs mee. Het hele huis staat er dan ook vol mee.

Sir Geoffrey stamt uit de tijd dat je met een geweer op safari ging en hij heeft vele jachttrofeeën vergaard. Hij zit hier in zijn kamer, lurkend aan zijn waterpijp, aan zijn memoires te werken. Kimberley schiet liever met een camera, en is sterk beïnvloedt door de Oosterse cultuur. Samen met haar vriend Ludo, een echte bohemien , geniet ze van sushi, saki en een intiem onderonsje.

Er is veel zogenaamd waardeloos materiaal gebruikt in dit huis. Ook veel voorwerpen die ik geruild heb met collega miniaturisten hebben er een plaatsje gevonden. En natuurlijk zijn de mooiste meubels weer door mijn vader gemaakt.


Wil je een en ander beter bekijken klik dan op de knop. 


Vragen, opmerkingen of tips?

Stuur een berichtje naar: Lia v.d. Spek