Hundertwasser

Het HuisNa een bezoek aan Wenen was ik helemaal weg van het Hundertwasserhuis, een appartementencomplex vol kleur, waanzinnige vormen en mozaïeken. Het was duidelijk, dit ging mijn derde grote project worden. Hundertwasser is een kunstenaar die veel met kleur en natuurlijke vormen werkt. Vloeren golven, muren lopen rond en iedereen mag zijn creativiteit de vrije loop laten. Bovendien moet je wat je van de natuur neemt ook weer aan de natuur teruggeven. Dit betekent dus veel planten, en een daktuin. De bewoners hadden ook raamrecht, wat inhield dat ze de muur rondom hun raam mochten versieren zover hun arm reikte.


Er ging veel denkwerk vooraf aan elk detail en vaak moest ik letterlijk alles uit de kast halen als lijmhulp!  Bijkomend detail is dat ik zoveel mogelijk spullen die ik nog had liggen wilde gebruiken. Resultaat is dat net als in het echt geen deur of raam hetzelfde geworden is.Dit is de begane grond. De vloeren en andere mozaïeken zijn van verfstaaltjes uit de bouwmarkt gemaakt en op de achterwand zie je het typische verfwerk. Veel muren bestaan uit twee kleuren met hier en daar een kleureiland. Op de kleurgrens zitten dan weer mozaïekranden. De wenteltrap loopt helemaal door naar de bovenste verdieping en komt uit op de daktuin.


De linkerkant wordt het atelier. Achterin zie je de wc. In de wc heb ik van verfstaaltjes (waar ik inmiddels grootverbruiker van ben) mozaïekwanden gemaakt. De wcpot is van een pakketje, de bril heb ik rood geverfd en de stortbak is van een blokje balsahout. De rode accessoires zijn van plakplastic, bewerkte cocktailstokjes en dopjes. De vloer is van echte mozaïeksteentjes gemaakt.


Op de overgang van de hal naar het atelier staat de design kapstok, een kleurige zuil gemaakt van houten kralen. Het grote raam is een etalage voor diverse kunstvoorwerpen, zoals Fabergé eieren en kleurig keramiek. Er staat ook een serie waterpijpen uitgestald, voor de hippe clientèle. De waterpijpen zijn gemaakt van kralen.


Boven de wastafel hangt een spiegel gemaakt van eierschaal mozaïek. Eerst heb ik de spiegel beplakt met stukjes eierschaal, en daarna ben ik de stukjes gaan verven.


Het rechtergedeelte van deze verdieping wordt de gemeenschapsruimte c.q. café. In het erkerraam rechts kun je zitten. Hier komen spelletjes en boekjes voor kinderen.


De tapkast is voorzien van minibar en flessenrek gemaakt van sigarenkokertjes. De glazen tap is bewerkt met nagellak. Rechts een spoelbak met glazenwasborstels gemaakt van tandenragers en een druiprek.


Langzaam aan nadert het café zijn voltooiing. Er is een rek met glazen boven de bar gekomen en zelfs een koffiemachine. Er zijn wat mooie plantenbakken neergezet en onder de trap staat Harry de stofzuiger.


De koffiemachine is gemaakt van balsahout en compleet met melkopschuimer. De tafeltjes op stahoogte staan in de gemeenschapsruimte en zijn gemaakt van stickermozaïek.  Ook de haard is met stickertjes bewerkt.


De stickers zijn een verslaving geworden en dus heb ik ook de bar opgepimpt. De bar is van ijslollyhoutjes en uitbundig versierd met stickermozaïek. Het heeft me 3 dagen gekost om de 2000 stickertjes erop te plakken, en ik heb er een prijs mee gewonnen voor het leukste mozaïek. De barkrukken zijn in bijpassende kleuren geverfd.


De tweede verdieping in wording. Ook hier het nodige kunst en vliegwerk, vooral voor het bevestigen van de buitenom trap. Deze trap heb ik zelf gebouwd m.b.v. trapprofiellatjes.  Via een bordesje loopt hij langs de volgende verdieping verder naar de daktuin. Inmiddels heb ik de kleur en afwerking van de trap alweer veranderd.

Rond het balkon komt een opengewerkte balustrade van een afvalstrook van een radiatorkast. De blauwe ruimte rechts wordt de keuken, in het midden komt de speelkamer en links een loungeruimte met desingbank en boekenkast. Onder de punt met het beeldje komt een keramiekzuil en middenvoor de ingang een grote fontein.


De speelkamer heeft een vloer die naar alle kanten bol loopt. Dit was een grapje van de architect, omdat de speelkamer boven de toegangsboog van het huis ligt. Voor het kinder wc-tje zitten klapdeurtjes voorzien van buitelende harlekijnen. De vloer is een vrolijk dieren mozaïek geworden. De muren zijn opgefleurd met een kapstokje in de vorm van een hond, wat kleine mozaïekspiegeltjes en een leuk quiltje dat ik van een minivriendin voor mijn verjaardag kreeg.


.


Deze spetterende vloer komt in de loungeruimte. De kroonluchter heeft veel bloed, zweet en tranen gekost. De eerste versie maakte kortsluiting door een kapotte fitting. Ik heb hem helemaal moeten slopen. De tweede versie doet het echter prachtig.De grote boekenkast is een miniversie van een design boekenkast. De mondbank is ook wereldberoemd.


De hele kamer is voorzien van designmeubels en het stereomeubel zorgt voor de sfeermuziek. De bewoners kunnen zich hier lekker terugtrekken met een goed boek.


Dan nu een kijkje in de keuken. De koelkast is een project waar ik jaren geleden aan begonnen was en die ik nu dus eindelijk afgemaakt heb. Hier heb ik gekozen voor een “simpele” praktische tegelvloer. Linksvoor komt de wenteltrap in de keuken uit en loopt dan door naar boven. Het servies is van karton en versierd met de bekende stickertjes,


De volledig ingerichte keuken met Rietveldstoelen die ik zelf gemaakt heb.


Hier komt de derde verdieping in beeld die bestaat uit 2 kamers, een badkamer en een hal. Bovenop komt het dakterras met een grote daktuin.


Allereerst een kijkje in de badkamer. Ik heb voor blauw en een vissenmotief gekozen.


In de linkerhoek staat een moderne douchecabine. De douchekop is gemaakt van een koptelefoontje. De waskommen zijn glaasjes van een champagnespel. Het loodgieterswerk bestaat uit prullaria uit de rommeldoos. Je staat er versteld van wat allemaal te gebruiken is. De prullenbak is een dop.


De linkerkamer heeft een vloer van zeshoekig mozaïek gekregen, dat ik uit de verfstalen geponst heb. De kleurrijke Carltonkast heeft hier een plekje gekregen. Dit gaat ook weer een designkamer worden met speciale meubels. De stoelenserie heeft mijn vader ooit gemaakt en die heb ik nu in een bijpassende kleur geverfd. De beroemde Rietveldstoel mag natuurlijk niet ontbreken.


De moderne lamp, gemaakt van kralen en met glasverf bewerkte gouden kap, past helemaal bij deze kamer. De tafels zijn van rood plexiglas gemaakt.


En zo ziet de kamer er dan volledig ingericht uit. Aan de muur hangt een reproductie van Miro. In de kast staat een verzameling mini schildpadjes.


De rechterkamer krijgt een oosterse uitstraling. De vloer is bedekt met een bloemen mozaïek in de vorm van een tapijt. Aan het plafond hangt een oosterse lamp gemaakt van gouden filigrainkralen. Van een vriendin kreeg ik 2 Hundertwasser quilten, die prachtig in de kamer passen.


Uiteindelijk is het een slaapkamer geworden met tegen de achtermuur een schuifwand met doorkijkje naar een rijkelijk gevulde klerenkast. De klerenkast is een plaatje uit een Ikea catalogus.


Tussen de badkamer en de slaapkamer is de gang met wenteltrap. Aan de muur hangt een collage van een bizon. De gatenplant komt net als alle andere bloemen en planten uit mijn eigen planten kwekerij.


Langzaam maar zeker vordert de bouw. Links is de buitenomtrap mooi te zien en ik ben daar ook begonnen met het raamrecht. Het raamrecht houdt in dat een bewoner de muur rond zijn raam mag versieren zover zijn arm reikt. Er werd geschilderd, maar ook gemozaïekt.


Inmiddels hangen er ook een paar fleurige bloembakken met geraniums en hanganjers, alles uit eigen kweek.


De rechterkant is aangevuld met een verzameling pretex beelden en een kruidenkwekerij.


De muren op het dak zijn gemaakt van echte steenstrips. De basis bestaat uit foambord, dat aan beide zijden bekleed is. Voor de rode muur heb ik de steentjes in de  strips gekrast en de voegen met wit potlood nagestrokken. De gele muur bestaat uit losse stenen, waardoor hij een rustieke uitstraling krijgt. Bij elkaar is er een hele doos steenstrips verwerkt, een zwaar dak dus.


De toren op het dak heeft een ui als bekroning gekregen. Eerst heb ik een geraamte gemaakt van karton, en dit daarna bekleed met papier. Na vier lagen papier was het dakje stevig genoeg. Het is bespoten met bronslak. In het torentje staat een grote plantenbak met groene planten. Het pannenbier kan geschonken worden.


ok.


De daktuin is een bloemenzee geworden met o.a. een speelhuisje voor de kinderen en de Gaudibank om lekker op te zitten. Op mooie avonden wordt er gebarbecued.


In de daktuin staan veel plantenbakken met bloemen. Ook is er een bloemenborder. Het terras is gemaakt van stenen van zelfhardende klei. Als mal is een koffiepad gebruikt.


De basis van de Gaudibank is foambord bekleed met paperclay. Daarna is hij geheel gemozaïekt met bloemmotieven..


Een vijverton met inktvisspuiter (een minireplica van mijn 1:1 inktvis bij de vijver in mijn eigen tuin) vormt een vrolijke noot op het terras.


.


Het speelhuisje op het dakterras dient ook als zandbak. Het is gebouwd van tongspatels. De speeltjes zijn gemaakt van papier en kralen.


Het slotstuk is het straatje rondom het huis. De fontein is een pronkstuk geworden. Het boek laat de fontein in Wenen zien. Eerst ben ik aan het spelen geweest met bakjes en gipsgietsels tot ik de goede compositie had. Daarna ben ik met zelfhardende klei aan de gang gegaan om de vloeiende contouren te krijgen. Vervolgens kwam het verfwerk aan de beurt, want het spuitmannetje en de schalen moesten een wat verweerd uiterlijk krijgen. De volgende stap was het mozaïek en hier kon ik me weer helemaal uitleven. De sokkel is van eierdoos mozaïek gemaakt en loopt straks over in de straatstenen. De binnenrand van de fontein zijn weer stukjes verfstaal en de bodem is van mini edelsteentjes waar wat minimuntjes ingestrooid zijn. De zuil is van stickertjes en de schaal heeft een rand van papierkeramiek en een bodem van blauwe glassteentjes. De laatste fase was het water. Eerst heb ik watten dun uitgeplozen en daar draden van getrokken. Daarna ben ik met 2 componenten gietlak erlangs gaan druppelen en tot slot heb ik de fontein afgevuld met  dezelfde gietlak.


Zo is het volledige huis geworden. De verlichting brand in alle kamers. De straat is gemaakt van eierdoos mozaïek en loopt over in de fontein. De pilaren heb ik zelf gedraaid en vervolgens in vrolijke kleuren geverfd.


Vragen, opmerkingen of tips?

Stuur een berichtje naar: Lia v.d. Spek