Klein Cornelia


Klein Cornelia is een Victoriaans huis dat ik naar mezelf vernoemd heb. In de tijd dat ik het bouwde waren alle poppenhuizen Victoriaans. Inmiddels heb ik niets meer met die stijl en is het huis ontmanteld. Veel meubels hebben een andere bestemming gekregen en zelfs een aantal popjes is van uiterlijk veranderd. Het zwarte dienstmeisje bv is nu Zwarte Piet in mijn Sinterklaas hoekje.De zolderkamers

Hier op zolder is de meid ondergebracht. Ze heeft haar eigen slaapkamertje en past op de baby. Het grote gedeelte is de waszolder waar mangels en persen staan. Ook de naaister heeft hier haar hoekje.

Het Hindelooper schilderwerk is  door mijn vader gedaan. Hij heeft ook de box en kakstoel gemaakt. De meid is een nijvere breister die niet alleen zichzelf, maar ook de baby van warme spullen heeft voorzien. De lampen zijn van halve pingpongballen gemaakt.

De wandrekjes moeten nog gevuld worden. Op de achtergrond staat een echt strijkbout kacheltje. De linnenpers en mangels zijn weer producten van mijn vader. Als gepensioneerd timmerman beleeft hij veel plezier aan het maken van minimeubeltjes. En alles wat uit zijn handen komt werkt ook echt. De mandjes zijn van jute gemaakt.


Slaapkamer van madame

Dit is de slaapkamer van madame. Het is een goed gevuld boudoir.  Het juwelenkistje staat al klaar. Haar japonnen hangen in de ingebouwde kast achter het kralengordijn. Beter gezegd zouden daar moeten hangen, want ze moeten nog genaaid worden. Dus voorlopig blijft ze in haar ook niet te versmaden ondergoed zitten. Het hemelbed is van een sigarenkistje gemaakt.


.


Madame mag graag uitgebreid toilet maken. Haar vrije tijd vult ze met kantklossen en borduren. Het borduurraam wacht op een nieuw werkje. Aan de stoel hangt een kralentasje en haar schoothondje bedelt om een knuffeltje. Mijn schoonmoeder heeft voor de gekloste parasol en waaier gezorgd.


Op haar balkon staat een schommelstoel van blik. De hanging basket is gemaakt van de bolster van een wilde kastanje.De badkamer

.


Dit is de badkamer. De toilettafel staat vol met flessen, scheerspullen en tandenborstels. En ze hebben ook hun eigen geborduurde handdoek. Het kleed is van een vlecht gemaakt. De wasmand is een fotorol kokertje.


De kinderkamer

.


Dan zijn we nu in de kinderkamer waar broer en zus er een geweldige puinhoop van maken. Wat dat betreft waren de kids toen niet anders. De meubels en panelen van de lambrisering zijn beschilderd met muizen. Het treintje is van tin. Het hobbelpaard is een minikopie van een groot exemplaar dat mijn vader voor een neefje had gemaakt. De lamp is gemaakt van kralen rond een verrassingsei. Let ook op de leren mini schoentjes gemaakt door een mede miniaturist.


De salon

De salon, waar oma weg droomt boven een fotoalbum. Het hert boven de open haard is net als de rest van de schilderijen in het huis geschilderd door mijn vader. Hij is ook de maker van de prachtige klok. De bekleding van de meubels en de bijpassende gordijnen komen van een oude jurk. De kroonluchters heb ik zelf gemaakt. De orchidee is van zijdelint gemaakt.

In het album zitten echte kleine fotootjes, de footstool onder oma’s voeten is geborduurd met kraaltjes. Het kanten kleedje is door mijn schoonmoeder geklost. Jammer genoeg heeft ze haar klosjes in de mottenballen gelegd, dus er komen geen nieuwe kunstwerkjes meer van haar hand.


Het trappenhuis

.


De trappen in het huis lopen helemaal door van beneden naar de zolder. Leuk detail, de foto in het trappenhuis ben ik zelf, zoals ik er 100 jaar geleden uitgezien zou hebben. Hoewel geef mij maar de gemakkelijke kleding die we tegenwoordig dragen. Beneden een kijkje in het Victoriaanse toilet, en niks bespaarknop, maar gewoon een trekker dus storten maar.


De studeerkamer

In de studeerkamer kan meneer zich lekker terugtrekken. Daar drinkt hij zijn cognacje, rookt zijn pijp en geniet van een goed boek. Ook mag hij graag een partijtje schaken. De meid mag maar af en toe met haar plumeau rondzwaaien, dus het is er vaak wat stoffig. En aan het bureau mag ze al helemaal niet komen, dat houdt meneer zelf wel bij.


De schaaktafel is gemaakt door mijn vader en het bord is ingelegd met twee kleuren fineer. De boekenkast is gemaakt van sigarenkistjes en sierlatjes, zoals veel meubelen. De stoel is met echt leer bekleed en voorzien van een antimakassar. De tafel is de knop van een kastdeur. De prullenbak was ooit een vingerhoed.


De keuken

In de keuken zwaait kokkie de scepter. Ze mag graag bakken en kokkerellen en heeft altijd wel iets lekkers op het vuur staan. De poezen spelen meer met de muizen dan dat ze ze opeten. Als je goed kijkt zie je er een bij de mattenklopper en een die kat en muis speelt met het rode poesje. Op de achtergrond het fornuis van mijn nicht. Het koperwerk en de pannen heb ik ook van haar.

Op de werktafel ligt een kip klaar voor de pluk. Kokkie is mijn eerste zelfgemaakte popje van fimoklei. Alle etenswaren zijn ook van fimoklei, behalve de broden, die zijn van brooddeeg. Ook de muizen zijn van fimo. De kattenmand en enkele andere mandjes zijn van borduurstramien.


De eetkamer

Het zwarte dienstmeisje is bezig de eetkamer klaar te maken voor de lunch. Ze kijkt verlangend door de terrasdeuren naar buiten. In de kast staat het theepotje van mijn serviesje waar alles mee begonnen is. Het vloerkleed is geborduurd.

De tafel met lekkernijen heeft een echt marmeren blad. Het voedsel is van fimo gemaakt.


De tuin

Dit is mijn tuintje in vogelvlucht. Voor het maken van de planten heb ik allerlei technieken gebruikt. Ze zijn gemaakt van papier, tape, zijde, droogbloemen, fimoklei, bloemistentape, et cetera. De muur is gemaakt van zelfhardende klei op foambord. De poedel speelt met een echt bot en de egeltjes hebben het hier best naar hun zin. Er zijn zelfs een paar tuinkabouters. Ook aan de vogeltjes is gedacht.

De vijver is gevuld met giethars en de leeuw aan de muur spuit water over de waterval. In de vijver drijven waterlelies en op een blad zit een tinnen kikker als waterspuwer.

Hier een close up van een border. Sommige planten zoals de Skimmia midden achter hebben een paar honderd blaadjes.

Ook het vogelbadje is gevuld met giethars. De sokkel is een garenklosje. Het geheel is witgekalkt en daarna bemost.


Vragen, opmerkingen of tips?

Stuur een berichtje naar: Lia v.d. Spek