Middeleeuwen

Voor een wedstrijd van een poppenhuisblad heb ik met mijn knutselgroepje (Houtense Mutsen) een middeleeuws gezin uit een boerendorpje uitgebeeld. Het eerste probleem was om informatie te vinden. Over ridders en adel was genoeg te vinden, maar de gewone man bleef in het duister. Uiteindelijk ben ik o.a. via de site van het Archeon toch genoeg te weten gekomen om het kastje te kunnen realiseren.


De opbouw van de kamer. Links de vlonder voor het verhoogde bed waar de hele familie bij elkaar slaapt. In het midden de open haard waarin ook gekookt werd. Rechts is de baby al veilig aan de muur gehangen. De meubels zijn van sigarenkistjes en triplex gemaakt. Het tasje is geborduurd.


Wonen, werken, eten en slapen gebeurde allemaal in één ruimte. Ook het vee stond gewoon in huis. Ons gezin bestaat uit vader, moeder, zoon, 2 dochters en de ingebakerde baby die we aan de muur gehangen hebben. Er is een geit, schaap, lam, varkens, hond, kat, kippen en kuikens.


De melk wordt gebruikt voor de pap, of gekarnd tot boter. De wol kan zelf gesponnen worden en het land levert verse groenten. Water was ondrinkbaar, maar ze hebben een biervat om de dorst te lessen. De stoofpot pruttelt op het vuur. Vader heeft zich alvast en stuk spek toegeëigend. De hele familie slaapt bij elkaar in het bed op de vlonder, lekker warm onder de dierenhuiden.


Enkele gebruiksvoorwerpen. Vrijwel alles is door ons zelf gemaakt, en het was leuk om zo’n stukje geschiedenis tot leven te wekken.


Vragen, opmerkingen of tips?

Stuur een berichtje naar: Lia v.d. Spek