Brocante Winkel


Les Vieilleries wat Frans is voor “oude meuk”. In 2013 start ik een nieuw project: de brocante winkel. Voor een weekend met collega miniaturisten was als onderwerp brocante gekozen. Toen ook mijn knutselgroepje dat als thema wenste kon ik niet anders dan mij in het brocante verdiepen. Op een beurs kocht ik een slordige winkelbak en thuis dacht de kat dat hij wel door het deurtje naar binnen kon. Resultaat veel lawaai en restauratiewerk. De trend was gezet. Een trip door Frankrijk gaf mij de nodige inspiratie om de buitenkant dat typisch Franse verwaarloosde uiterlijk te geven.

Na het eerste schilderwerk begon de verbouwing. Op de erkers kwamen dakjes en voor de ramen verroeste hekjes. Ook werd het houtwerk rotter en had het pand duidelijk te lijden onder de tand des tijds.


Omdat ik er een bovenverdieping op wilde maken moest er een trap komen, en heb ik een gat in het plafond moeten zagen. Intussen was ik aan de binnenkant begonnen. Eerst heb ik een wc hoekje gemaakt met een diepe wasbak en brocante zeepbakje. Een groen uitgeslagen kraan en schelpenspiegel maakt het hoekje compleet. De tegeltjes zijn geprint. Daarna een leuk behangetje geprint en slordig aan de muren geplakt. De vloer is van tongspatels gemaakt.


De zolder en buitenmuren zijn bewerkt met muurvuller, wat een ruw pleisterwerk oplevert. Hierdoor werd de naad tussen de verdiepingen mooi weggewerkt. Een versleten verfje en wat rafelige posters maken de muren af.De dakplaten heb ik van zelf drogende terra cotta klei gemaakt. Door ze in een kunststof plaat te drukken en daarna te drogen kreeg ik heel rustieke pannen. Het geheel heb ik afgewerkt met treinmos. Onder het motto hoe aftandser hoe mooier zit op de voorkant een gammele dakkapel met een kapot raam.


De winkel in zijn uiteindelijke vorm. Tijd om hem in te richten.3 Kasten met 3 kleurthema’s. Ik ben heel wat uurtjes zoet geweest met kralen, juwelenkapjes, kantjes en frutsels. Ik heb veel malletjes gemaakt van engeltjes en andere tuttemerul en die vol gips gegoten. Alles in brocante kleurtjes geverfd en vullen maar die kasten.Het brocante maken van voorwerpen is een heerlijk werkje. Het oppimpen van gipsen beelden, roesten van metalen voorwerpen en verzamelen van tuttemerul, je kan er eindeloos mee bezig zijn.


De winkel is ingericht. De klanten kunnen uitgebreid snuffelen tussen de oude zooi.


Zelfs de kassa en telefoon zijn vintage.


Ook de bovenverdiepeing staat vol oude meuk. Ook hier is heel veel zelf gemaakt. De verkoopster kan hier ook een kopje koffie of thee maken.


Vragen, opmerkingen of tips?

Stuur een berichtje naar: Lia v.d. Spek